tiistai 19. heinäkuuta 2011

Osa VII

Äitiä on viime päivinä mietityttänyt, mitä ruoka-aineita tulisi sinun odotusaikana välttää. Tällainen lista löytyi netistä:

Vältettäviä:
Alkoholi
Benecol, ProActiv, Evolus, Reducol (Kasvistanolia tai -sterolia sisältäviä elintarvikkeita ei suositella)
Hauki (korkea elohopeapitoisuus)
Huumeet
Inkivääri (ei ole riittävästi tutkimuksia jotta voitaisiin todeta turvalliseksi)
Isokokoiset, sisävesien ahven, kuha ja made - runsasta ja yksipuolista käyttöä vältettävä (elohopea)
Itämeren lohi ja isot silakat - turvallista syödä 1-2 kertaa kuukaudessa (ympäristömyrkyt)
Kofeiini - ei yli 300 mg päivässä (keskenmenoriski saattaa nousta)
Korvasienet (käsittelystä huolimatta sisältää myrkkyjäämiä)
Luontaistuotteet (voi sisältää luontaisesti haitallisia aineita)
Maksaruuat (riski saada liikaa A-vitamiinia, voi aiheuttaa keskenmenon tai sikiövaurioita)
Merilevävalmisteet - ei suositella jos jodimäärä ei ole tiedossa (jodin liikasaanti haittaa sikiön kehitystä)
Mäti (listeriariski)
Pateet (listeriariski)
Papaija
Pastöroidusta maidosta valmistetut pehmeät juustot eli homejuustot, tuorejuustot, feta (listeriariski, paitsi kypsennettynä yli 72 celsiusasteen)(Jossain päin neuvoloita "sallitaan" suomalaisten isojen valmistajien juustot, mikäli juustot ovat säilytetty kylmäketju huomioiden)
Pastöroimaton maito ja kaikki siitä valmistetut maitotuotteet (listeriariski, paitsi kypsennettynä yli 72 celsiusasteen)
Pellavansiemenet ja pellavarouhe - sisältää kadmiumia ja syaanivetyä (kiellon ehdottomuus epäselvä, ei Eviran listalla)
Raaka liha, myös raakakypsytetty, esim ilmakuivatut ja kylmäsavukinkut (toksoplasmoosiriski, listeriariski). Tokso kuolee jos liha ollut pakastettuna useita päiviä, mutta listeria vain kuumennettuna 72c.
Ravintolisät (osa), mm. kaikki A-vitamiinia sisältävät (A-vitamiinin liikasaannissa riski sikiön kehityshäiriöistä)
Rohdosvalmisteet (voi sisältää luontaisesti haitallisia aineita)
Sakariini (makeutusaine, josta ei ole riittävästi tutkimuksia jotta voitaisiin todeta turvalliseksi)
Syklamaatti (makeutusaine, josta ei ole riittävästi tutkimuksia jotta voitaisiin todeta turvalliseksi)
Tupakka
Tyhjiöpakatut graavisuolatut ja kylmäsavukala-valmisteet (listeriariski, paitsi kypsennettynä yli 72 celsiusasteen) - graavikala ja kylmäsavukala itse tuoreesta kalasta tehtynä ja nopeasti valmistamisen jälkeen nautittuna ei ole listeriariski!
Vihertävät, ruhjoutuneet ja itäneet perunat
Yrttiteet (voi sisältää luontaisesti haitallisia aineita)

Sallittuja:
Aspartaami (makeutusaine)
Asesulfaami K (makeutusaine)
Hunaja (Ei alle vuoden ikäisille lapsille, botulismiriski)
Kalaöljy, jos siihen ei ole lisätty A-vitamiinia (kalanmaksaöljyä vältettävä A-vitamiinin takia)
Lakritsi, salmiakki - kohtuukäyttö (< 50 g/kerta), säännöllistä käyttöä vältettävä (sisältää glykyrritsiiniä, joka aiheuttaa turvotusta ja nostaa verenpainetta, ennenaikaisen synnytyksen vaara)
Maksamakkara ja -pasteija - enintään 200 g / viikko, ei yli 100 g kerralla, ja päivittäisessä käytössä enintään 30 g / päivä (vastaa kahta viipaletta tai 2 rkl)
Pakastevihannekset - listeriariski, kuumennettava ennen käyttöä
Pavut- huuhdeltava, liotettava yön yli ja keitettävä pakkauksen ohjeen mukaisesti (riittävän pitkä keittoaika)
Raaka kala, kunhan kala on ehdottoman tuoretta eikä kylmäketju ole katkennut. Kala tulee säilyttää alle +3 C-asteessa! (Jääkaapit usein lämpimämpiä.)
Raaka kananmuna, jos se on suomalaista
Siipikarjan liha - kunnollinen kypsytys (raa'assa lihassa salmonellan vaara)
Silli - kohtuukäyttö, voi sisältää runsaasti suolaa (ks. Suola). Jos silli on kotitekoista, varmista ettei ole käytetty tyhjiöpakattua kalaa (listeriariski).
Sukraloosi (makeutusaine)
Suola - kohtuukäyttö muistettava, lisää turvotusta ja nostaa verenpainetta
Tuoreet vihannekset - huolellinen pesu, ei saa syödä multaisia tai hiekkaisia vihanneksia
Ulkomaiset pakastevadelmat (ja ehkä muutkin ulkomaiset pakastemarjat) - kuumennettava ennen käyttöä (90 C, 2 min), norovirusriski
Valmisruoat - listeriariski, kuumennettava ennen käyttöä

2 kommenttia:

  1. Kannattaa myös tutustua kosmetiikassa yms. käytettäviin kemikaaleihin, joita kannattaa välttää. Esimerkiksi parabeenit ovat sellaisia (googlettamalla löytyy lisätietoja)...

    VastaaPoista